Menu

PRZYSTAWKIZUPYDANIA GŁÓWNESAŁATKIDESERY

 

PRZYSTAWKI-ZAKĄSKI / STARTERS

Krewetki, masło czosnkowe, bagietka 35 zł
Prawns, garlic butter, baguette, and sauce

Siekany tatar wołowy z anchois i pieczywem 35 zł
Chopped beef tartar with homemade bread

Deska smaków: pasztet Szefa kuchni, krupniok, dwa rodzaje śledzia, szynka, ser, ogórek kiszony 38 zł/ za osobę
Board of flavors: Chef’s pate, krupniok, two types of Herling, ham, cheese, pickled cucumber

Carpaccio z buraka 35 zł
Beetroot carpaccio

Carpaccio wołowe 35 zł
Beef carpaccio

 

ZUPY / SOUPS

Rosół z domowym makaronem 18 zł
Chicken soup with homemade noodles

Żurek na domowym zakwasie z jajkiem, ziemniakami i boczkiem 18 zł
Sour rye soup with homemade sourdough with egg and potatoes

Strogonow 20 zł
Boeuf Strogonow

 

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Chrupiące placki ziemniaczane z serem pleśniowym z sosem grzybowym 35 zł
Crispy potato pancakes with blue cheese and mushroom sauce

Schab z kością, tradycyjnie smażony na smalcu, ziemniaki z koperkiem, zestaw surówek 37 zł
Pork linon the bone, traditionally fried in lard, potatoes with dill, set of salad

Drobiowy filet crunchy z talarkami ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw 37 zł
Poultry crunchy fillet with potato slices and fresk vegetable salad

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym 38 zł
Pasta with shrimp and carem sauce

Tradycyjny obiad śląski- rolada, kluski i modra kapusta 45 zł
Traditional Silesian dinner- roulade, dumplings and red cabbage

Sandacz na maśle czosnkowym , z ziemniaczanymi talarkami, z sosem z zielonego kopru i bukietem gotowanych warzyw 45 zł
Pike perch in garlic butter, with potato slices, with green fennel sauce and a bouquet of boiled vegetables

Królik podawany z ciemnymi kluskami, kapustą zasmażaną w jasnym sosie 45 zł
Rabbit served with dark dumplings, cabbage fired in a light sauce

Patelnia aksamitnej wołowiny z warzywami i ciastkiem gryczanym 65 zł
Frying pan of velvety beef with vegetables and buckwheat biscuit

Stek wołowy z frytkami belgijskimi z sosem pieprzowymi warzywami grillowanymi 75 zł
Beef steak with belgian fries, mixed salad with pepper sauce

SAŁATKI / SALADS

Kompozycja białej mozzarelli z rukolą i szynką parmeńską w malinowym dressingu 28 zł
A composition of white mozzarella with arugula and Parma ham in a raspberry dressing

Sałata rzymska, grillowany kurczak, anchois, bekon, pomidor, parmezan i pestki dyni 28 zł
Romaine lettuce, grilled chicken, anchovies, bacon, tomato, Parmesan and pumpkin seeds

 

DESERY / DESSERTS

Ciasto śliwkowe z gorącą konfiturą z gałką lodów 18 zł
Plum cake with hot jam and with ball of ice cream

Puchar lodów z leśnymi owocami 18 zł
A cup of ice cream with forest fruits

Naleśniki zapiekane pod koglem moglem 20 zł
Roasted pancakes